Entisen puheenjohtajan tervehdys ja muistelmia

Toukokuussa 2016 Niilin laineilla, felukka-purjeveneessä Suomen siniristilipun liehuessa pidetyssä Suomalaiset Egyptissä -yhdistyksen vuosikokouksessa päättyi 11 vuoden vapaaehtoistyöpestini Egyptin suomalaisten yhdistyksen puheenjohtajana. Oli hieno hetki saada luovuttaa viestikapula seuraajalleni Tarja Kiiverille ja erityisen upeaa oli se, että vuosikokouksessa yhdistyksen hallitukseen valittiin ensimmäistä kertaa myös miesjäsen!

Minua pyydettiin puheenjohtajaksi syksyllä 2005 – tilanteessa, jossa toiminnan jatkuminen oli vaakalaudalla, koska kukaan ei suostunut ottamaan vetovastuuta ”Suomalaiset Naiset Kairossa” -nimellä silloin kulkeneesta yhdistyksestä.

Ensimmäisissä hallituksen kokouksissa hallituksen jäsen Päivi Säynevirta esitti rohkean kysymyksen, jota moni oli miettinyt, muttei ollut tohtinut sanoa ääneen: "Oletteko tulleet ajatelleeksi, että nimi Suomalaiset Naiset Kairossa pelottaa jopa naisiakin?"

Yhdistyksen toimintaa ryhdyttiin tuosta hetkestä lähtien, kaikkien hallituksen jäsenten yhteisymmärryksellä, suuntaamaan myös miehille, joilta oli aiemmin evätty pääsy kokousten nimellä kulkeneisiin arkipäivinä järjestettyihin kahvitapaamisiin. Toiminnasta ryhdyttiin tiedottamaan myös englanniksi ja tapahtumien kieleksi lisättiin englanti. Näin mukaan pääsivät myös ei-suomenkieliset perheenjäsenet. Tapahtumia ryhdyttiin järjestämään iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin virka-aikana työssä käyvillä oli ainakin teoriassa mahdollisuus osallistua toimintaan.

Syksyllä 2006 yhdistyksen nimeksi muutettiin vuosikokouksen päätöksellä Suomalaiset Egyptissä Finns in Egypt. Käyttöön vakiintui lyhenne SEFE.

Puheenjohtajakautenani yhdistyksen hallituksessa toimi useita aktiivisia jäseniä, joille olen syvästi kiitollinen kaikesta avusta ja henkisestä tuesta. Ilman näitä tukijoukkoja ei yhdistystä olisi olemassa ja erityisen lämpimästi haluan kiittää kaikkia niitä, jotka jaksoivat uskoa yhdistyksen olemassaolon tärkeyteen tuulisinakin aikoina.

Suomalaiset Egyptissä -yhdistyksen tilaisuuksissa olen kokenut monia huikeita hetkiä. Upeimmat muistot ovat jääneet Jukka Kuoppamäen konsertista, jota suurlähettiläspari Hannu ja Outi Halinen isännöivät virka-asunnossaan. Kuoppamäen Sininen ja valkoinen -laulu lienee Sylvian joululaulun ohella takuuvarma ulkosuomalaisen mielen herkistäjä ja silmäkulman kostuttaja. Suomalaisen joulupukin vierailut joulujuhlissa ovat varmasti jääneet niin lasten kuin aikuistenkin muistoihin. Useat tapahtumat mahdollistuivat Suomi-Seuran apurahan turvin.

Vuoden 2011 helmikuun 11. päivälle yhdistys suunnitteli ”talviriehan” nimellä kulkenutta luistelutapahtumaa. Päivä jää historiaan muunlaisesta riehakkuudesta; tapahtuma jouduttiin vallankumouksen melskeiden vuoksi perumaan, mutta 11. helmikuuta Kairon kaduilla juhlittiin uutista presidentti Mubarakin vallasta väistymisestä.

Haluan toivottaa Suomalaiset Egyptissä -yhdistykselle ja sen hallitukselle menestyksekkäitä vuosia sekä elämyksellisiä tapahtumia kaikille suomalaisille, egyptiläisille ja kansainvälisille yhdistyksen jäsenille!

Päivi Arvonen,
puheenjohtaja vuosina 2005–2016